Apam Pisang Daun Rambai


Sumber : http://srsfeqah.fotopages.com/ (TQ Feqah)

Bahan-bahan :
1 cawan pisang* yang telah dikisar (sukat selepas dikisar)
1 ½ cawan gula
3 cawan tepung
3 sudu besar mentega/marjerin
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara membuatnya:
1 .Kisar pisang (yang telah dikisar) dengan soda bikarbonat, cream of tartar, gula dan mentega/marjerin.
2. Gaul bahan-bahan yang telah dikisar dengan tepung; sedikit demi sedikit .
3. Bungkus dengan Daun Rambai.**
4. Kukus selama 12 minit .
* lebih sedap guna pisang kapas/kolek/masam
** boleh diganti dengan Daun Pisang atau boleh juga dikukus terus menggunakan talam/loyang/acuan lain.




No comments:

Popular Posts